Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ανταπόκριση Μαρτίου 2013



Η αυγή της πρώτης μέρας του Νέου Έτους 2013, κατά την οποία εορτάζει ο Μέγας Βασίλειος επίσκοπος Καισαρείας, μας βρήκε στον κεντρικό Ναό του Χριστού Όθους, όπου τελέσαμε τον Όρθρο, την Θεία Λειτουργία, την Αρτοκλασία και την Δοξολογία για να ευχαριστήσουμε Τον Θεό, που μας αξιώσε να εισέλθουμε εις Νέον Ενιαυτόν της χρηστότητός Του. Βάλαμε Τον Θεό στην αρχή της Νέας Χρονιάς, ώστε αυτή να είναι ευλογημένη και γεμάτη από πρόοδο πνευματική. Κόψαμε και την ενοριακή μας Βασιλόπιττα, ανταλλάξαμε ευχές, και γεμάτοι από δύναμη πνευματική επιστρέψαμε στην φερέλπιδα πρώτη μέρα του 2013. Καλή και Ευλογημένη Χρονιά.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ
Κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα, στα πλαίσια του εβδομαδιαίου Κύκλου Μελέτης Αγ. Γραφής Κυριών Όθους, προβάλλεται στην αίθουσα της Παναγίας, ψυχωφελής ταινία πνευματικού περιεχομένου, περιηγήσεις σε μεγάλα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας η αφιερώματα σε σύγχρονους Αγίους Γέροντες. Σε δύο συνέχειες προβλήθηκε ο «βίος του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου», συγκεκριμένα στις 27 Φεβρουαρίου και τις 6 Μαρτίου. Κατάμεστη η αίθουσα από τις κυρίες που παρακολουθούν τα εβδομαδιαία εσπερινά κυρήγματα στο Όθος κάθε Τετέρτη, με θέμα «Σχολιασμός των Ευαγγελικών Περικοπών».  Πράγματι ψυχωφελείς οι προβολές αυτές, που στηρίζουν και στερεώνουν στην Ορθόδοξη πίστη.

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, τιμήθηκαν με κάθε επισημότητα στο χωριό μας οι Τρείς Άγιοι Ιεράρχες, οι μεγάλοι αυτοί φωστήρες και Οικουμενικοί Διδάκαλοι, Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος.  Τελέστηκε Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, από τον π. Μιλτιάδη, στην κεντρική Εκκλησία του Χριστού, ενώ ιδιαίτερη χαρά έδωσε η παρουσία των μικρών μαθητών του Νηπιαγωγείου Όθους με την Νηπιαγωγό τους, οι οποίοι παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή την θεία Λειτουργία, κοινώνησαν όλα, έλαβαν αντίδωρο από το χέρι του Ιερέα, και έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο. Μετά το Δι’ ευχών, ο πατήρ Μιλτιάδης, εξήγησε στα παιδάκια γιατί οι τρείς Ιεράρχες είναι προστάτες των γραμμάτων και της Παιδείας, γιατί πάμε στην Εκκλησία και κοινωνούμε και άλλα σχετικά, και  μοίρασε ευλογίες σε όλα τα  παιδάκια. Και του χρόνου.



ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΟΘΟΥΣ
Το Σάββατο 2 φεβρουαρίου 2013, εορτή της Υπαπαντής του Σωτήρος, λειτουργήθηκε το εκκλησάκι της Υπαπαντής που βρίσκεται στις πάνω-Στές του Όθους. Μετά την Αρτοκλασία και το θείο κήρυγμα, οι περίοικοι κέρασαν διάφορους μεζέδες, ενώ με την φροντίδα των επιτρόπων στήθηκαν ψησταριές, οπου ψήθηκαν σουβλάκια, λουκάνικα, κότες κ.α. Ημέρα ιδανική, με ηλιοφάνεια, χωρίς μπονέντη ούτε αέρα. Το προαύλιο και ο περιβάλλων χώρος είχε κατακλυστεί από προσκυνητές, αρκετούς ξενοχωριανούς και νεολαία. Χρόνια Πολλά.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ
Με κάθε λαμπρότητα, εορτάστηκε και φέτος στο Όθος, η μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Βλασίου, Επισκόπου Σεβαστείας, ο οποίος είναι ο πολιούχος και προστάτης του μπονεντινοσκέπαστου χωριού μας. Στον Ιερό Ναό του Αγ. Βλασίου Όθους, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013, στις 5 το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και Αρτοκλασία, ενώ την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013, ο Όρθρος, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Αρτοκλασία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καρπάθου και Κάσου κ.κ. Αμβροσίου, πλαισιουμένου από τον Ιερολ. Ιεροδιάκονο π. Αμβρόσιο Μαναρουλά, και τον εφημέριο Όθους Αρχιμ. π. Μιλτιάδη. Το παρών στην Ιερά Πανήγυρη έδωσαν ο Δήμαρχος Καρπάθου και συγχωριανός μας κ. Μιχαήλ Χανιώτης , οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Όθους συνοδευόμενοι από την Νηπιαγωγό τους κ. Χαρά Παρασκευοπούλου, πολλοί ξενοχωριανοί και πλήθος προσκυνητών που ήρθαν να τιμήσουν τον θαυματουργό Άγιο Ιεράρχη Βλάσσιο. Μετά την Αρτοκλασία , και κατόπιν ομόφωνης απόφασης της  Εκκλ. Επιτροπής Όθους, τιμήθηκαν με τιμητική πλακέτα και ειδικό μετάλλιο, ο απερχόμενος Ταμίας της Εκκλ. Επιτροπής Όθους κ. Κώστας Πρωτόπαπας για την συνολική πολυετή προσφορά του στο έργο της ενορίας μας, καθώς και τον κ. Γιώργο Κρητσιώτη, την κ. Ευαγγελία Θεοχαρίδου και την κ. Μαρία Βασιλαράκη, που διακονούν αφιλοκερδώς και με προθυμία το Ιερό Αναλόγιο της ενορίας μας ως ψάλτες, καθώς και τον κ. Αριστοτέλη Σταυράκη που διακονεί στο Ιερό βήμα.
Το μεσημέρι στις 12 η ώρα, χτύπησε η καμπάνα και όλοι οι προσκυνητές σταμάτησαν τις επισκέψεις στους εορτάζοντες περιοίκους, και μαζεύτηκαν στο Μέγαρο του χωριού μας, όπου η Εκκλησιαστική Επιτροπή παρέθεσε πλούσιο παραδοσιακό τραπέζι με κρέας χοιρινο, χόντρο, σαλάτες, σπετζοφάϊ για μεζέ και άφθονο κρασί. Τα όργανα στην συνέχεια άρχισαν το γλέντι, το οποίο με αμείωτο κέφι, κρατήθηκε μέχρι αργά την νύχτα. Η παρέα την οποία αποτελούσαν άντρες του χωριού, αλλά και προσκυνητές από την Αρκάσα, τα Πηγάδια, τις Μενετές, διαλύθηκε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες. Ο Άγιος Βλάσιος να ευλογεί και να προστατεύει την ποίμνη του, την εγγύς αλλά και την μακράν ευρισκομένη, αλλά και όλους τους προσκυνητές.

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ
Με την ευκαιρία της Επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την πατρίδα Ελλάδα, στο χωριό μας, στην κεντρική Εκκλησία του Χριστού, τελέσαμε Δοξολογία. Μετά το πέρας της,  εν μέσω χαρμόσυνων  κωδωνοκρουσιών, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Νηπιαγωγείου μας,  και όλο το εκκλησίασμα, ψάλλαμε τον Εθνικό Ύμνο, δοξολογώντας Τον Θεό και την Υπέρμαχο Στρατηγό Υπεραγία Θεοτόκο, για το σπουδαίο αυτό γεγονός. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Νηπιαγωγός Όθους, κ. Χαρά Παρασκευοπούλου.

ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ
Το Σάββατο 9 Μαρτίου, τελέσαμε Όρθρο, Θεία Λειτουργία και πρό της Απολύσεως, το προβλεπόμενο Τρισάγιο, για την ανάπαυση των προαπελθόντων συγγενών, συγχωριανών και προγόνων «πάππου προς πάππου», και που τώρα βρίσκονται στην Αιώνιο Ζωή. Η κεντρική Εκκλησία του Χριστού μας στον σολέα, γεμάτη από μπωλάκια με κόλλυβα τα οποία έφεραν με πίστη οι Χριστιανοί, σύμβολα της Αναστάσεως, και τα οποία αφού «διαβάστηκαν», μοιράστηκαν στο εκκλησίασμα, όπου όλοι με δάκρυα στα μάτια αποκρίνονταν το «Θεός συγχωρέσει». Μεγάλη ανακούφιση και χαρά κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, νιώθουν οι ψυχές των ανθρώπων, όταν ο Ιερέας μνημονεύει εκφώνως τα ονόματά τους. Την παραμονή, Παρασκευή απόγευμα μετά τον Εσπερινό, και πάλι τελέσαμε το προβλεπόμενο από την Εκκλησία Τρισάγιο αυτό, όπου στην κατανυκτική Εκκλησία του Χριστού, αμέτρητα κεριά στα μανουάλια και στα χέρια των πιστών, φώτιζαν την Εκκλησία συμβολίζοντας την φλόγα της Πίστεως, στην Ανάσταση των νεκρών. Ψάλλαμε το αιωνία η μνήμη, και αναχωρήσαμε με την Ελπίδα της Αναστάσεως μέσα μας.

ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ
Η συγχωριανή μας Φωτεινή Σαϊτη του Βασιλείου και της Καλλιόπης, και ο εκλεκτός της καρδιάς της Λάμπρος Κουντουριώτης από την Λειβαδιά, έδωσαν αμοιβαία υπόσχεση γάμου.  Επίσης ο συγχωριανός μας Μανώλης Σαϊτης του Νικολάου και της Ευης, έδωσε αμοιβαία υπόσχεση γάμου με την εκλεκτή της καρδιάς του Αννα Χριστοδουλάκη. Να είναι καλορίζικα και τα δύο ζευγάρια, καλά στέφανα, και ο Θεός να ευλογεί την κοινή τους πορεία.

ΕΚΔΗΜΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΝ
Εξεδήμησε προς Κύριον, μετά από μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο, ο εκλεκτός συγχωριανός μας Γιώργος Βασιλειώτης. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή έγιναν στην Αθήνα. Στις Η.Π.Α. απεβίωσε αιφνιδίως  ο καλός συγχωριανός μας Οδυσσέας Λαγωνικός, όπου έγινε η νεκρώσιμος ακολουθία και ετάφη. Πλήρης ημερών, ανεχώρησε για την αιώνιο ζωή, η εκλεκτή συγχωριανή μας Ζωή Γιαννιού. Η εξόδιος ακολουθία εψάλλη στην Αγία Παρασκευή Καλλιπόλεως, και η ταφή στο κοιμητήριο Σχιστού. Πλήρης ημερών απεβίωσε στην Ρόδο, η συγχωριανή μας Ρηνιώ Σπύρου Ρουμελιώτη. Ο θεός να αναπαύσει τις ψυχές των συγχωριανών μας «όπου ουκ έστι λύπη, ου στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος», και να χαρίζει την άνωθεν παρηγορία στους οικείους τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: